Description of knowledge, Behavior of Vegetable and Fruit Consumption, and Nutritional Status in Class X Students in Public High School 1 Porong Sidoarjo
DOI:
https://doi.org/10.36568/jone.v2i4.428Keywords:
Knowledge, Behaviour, Consumption of vegetables and fruits, Nutritional StatusAbstract
In Indonesia, according to the 2018 Basic Health Research report, the majority of the population above the age of 5, which is around 95.5%, still consumes vegetables and fruits below the recommend levels. When a person's knowledge and behavior are not optimal, then they will have difficulty maintaining the balance of food intake they consume. The purpose of the study was to determine the description of knowledge, fruit vegetable consumption behavior and nutritional status in class X students at SMA Negeri 1 Porong. This was a descriptive study. The Sampling method used was simple random sampling with a total samples size of 40 people. The results showed that the knowledge level of respondents in the poor category was 18 adolescents and in the good category was 11 adolescents. Most adolescents (34) exhibited poor vegetable consumption behavior, while the majority (21) demonstrated good fruit consumption behavior. The nutritional status of most respondents had good nutritional status as many as 25 adolescents. In Conclusion, adolescents in SMA Negeri 1 Porong have knowledge about vegetables and fruits in the poor category, poor vegetable consumption behavior, good fruit consumption behavior and good nutritional status.
References
Sari SP, Mahmudah U. Penggunaan Media Cakram Gizi terhadap Perilaku Konsumsi Sayur dan Buah Remaja. J Nutr. 2020;22(1):1–7.
Alicia Dwi Permata Putri, Iin Fatmawati, Indah Rozalina. Pengetahuan Sayur dan Buah Pada Anak Sekolah Di Kecamatan Sawangan Kota Depok. J Bakti Masy Indones. 2022;5(3):688–93.
Qibtiyah M, Rosidati C, Siregar MH. Perilaku Konsumsi Buah dan Sayur Pada Remaja. J Gizi Kerja dan Produkt. 2021;2(2):51.
Dhanti M, Ibnu IN, Reskiaddin LO, Jambi U. Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Perilaku Kebiasaan Sarapan , Konsumsi Buah dan Sayur pada Siswa SMP Negeri 24 Kota Jambi Tahun 2021. 2022;6(2):17–25.
Fitriyani W, Sefrina LR, Karawang US. JGK-Vol.14, No.1 Januari 2022. 2022;14(1):43–52.
Lestari P. Hubungan Pengetahuan Gizi, Asupan Makanan dengan Status Gizi Siswi Mts Darul Ulum. Sport Nutr J. 2020;2(2):73–80.
Eliza E. Analisis Sikap, Pengetahuan, Ketersediaan Buah dan Sayur Dengan Konsumsi Buah, Sayur dan Status Gizi Pada Siswa Sekolah Menengah Atas di Palembang. JPP (Jurnal Kesehat Poltekkes Palembang). 2019;14(1):38–44.
Kemenkes RI. Gambaran Pengetahuan Kesehatan Reproduksi Remaja pada Masa Pandemi Covid-19 di Desa Alung Kabupaten Bandung Tahun 2021. Gizi Seimbang [Internet]. 2014;(2010):1–34. Available from: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/id/eprint/7612%0A
Balitbangkes RI. Laporan Riskesdas 2018 Nasional.pdf. Lembaga Penerbit Balitbangkes. 2018. p. hal 156.
Farisa S. Hubungan Sikap, Pengetahuan, Ketersediaan Dan Keterpaparan Media Massa Dengan Konsumsi Buah dan Sayur Pada Siswa SMPN 8 Depok Tahun 2012. Skripsi. 2013;19 & 40.
Naziha DD. Gambaran Tingkat Pengetahuan dan Sikap Ibu dengan Asupan Buah dan Sayur di Desa Tegal Harum Kecamatan Denpasar Barat Kota Denpasar. Skripsi [Internet]. 2018;1–57. Available from: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/843/
Mustamin M, Manjilala, Fadhiilah RN. Tingkat pengetahuan gizi terhadap pola konsumsi sayur dan buah di masa pandemi Covid-19 pada siswa menengah atas. Media Gizi Pangan. 2022;29(2):62–71.
Putri NY. Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Perilaku Konsumsi Buah dan Sayur pada Anak SDN 08 Kota Bengkulu. 2021;
Mitsla Chusnica Aulia A. Pengetahuan, Sikap, Perilaku tentang Konsumsi Sayur dan Buah serta Faktor-Faktor yang Berhubungan pada Siswa SD Inpres 26 di Kabupaten Sorong. Univ Papua [Internet]. 2019;1–53. Available from: http://repository.unipa.ac.id/xmlui/handle/123456789/514
Sambe GF, Battung SM, Dachlan DM, Jafar N, Mansur MA. Pengetahuan, Konsumsi Sayur Buah Dan Konstipasi. J Indones Community Nutr. 2021;10(1):12–24.
Hartini DA, Dewi NU, Aiman U, Nurulfuadi N, Ariani A, Fitrasyah SI. Hubungan Aktivitas Fisik dan Pengetahuan Gizi dengan Status Gizi Remaja Pasca Bencana di Kota Palu. Ghidza J Gizi dan Kesehat. 2022;6(1):17–25.
Nuraeni I, Aprianty D, Setiawati D, Herlani R. Anjuran Konsumsi Sayur Buah Menggunakan Komik “Gidza Jadi Suka Sayur dan Buah.” J Abmas Negeri. 2021;2(1):25–30.
Isni Oktaviani R, Ana Dina R, Fajriah E, Zahra A. Pola Konsumsi Sayur dan Buah dan Status Gizi Remaja di Desa Babakan. J Sains dan Teknol Kesehat. 2024;4(2):19–24.
Wulandari N. Gambaran Pengetahuan, Sikap, dan Tindakan Terhadap Konsumsi Sayur dan Buah Pada Remaja di SMP Negeri 3 Krian Kabupaten Sidoarjo. 2022;
Lara. Determinan Perilaku Konsumsi Sayur Dan Buah Pada Remaja Sma di Jakarta Selatan Tahun 2017 Kejadian. Perilaku Konsumsi Sayur dan Buah [Internet]. 2022;7(8.5.2017):2003–5. Available from: www.aging-us.com
Budiwati TRA, Yuliana T, Agustina A, Nurdiantami Y. Pengaruh Sosialisasi Gerakan Masyarakat Hidup Sehat Terhadap Perilaku Konsumsi Buah Dan Sayur Pada Remaja. J Ilm Kesehat Masy Media Komun Komunitas Kesehat Masy. 2020;12(2):62–7.
Woisiri SA, Mangalik G, Nugroho KPA. Survei Konsumsi Sayur dan Buah pada Remaja di SMA Negeri 5 Jayapura. J Ilmu Kesehat Masy. 2022;11(03):261–9.
Purwita, Desi NK. Gambaran konsumsi sayur dan buah dengan status gizi remaja di SMP Negeri 3 Abiansemal Kabupaten Badung. J Ilm Kesehat [Internet]. 2018;1–23. Available from: http://repository.poltekkes-denpasar.ac.id/844/
Arza PA, Nola Sari L. Hubungan Konsumsi Sayur dan Buah Dengan Status Gizi Pada Remaja di Smp Kabupaten Pesisir Selatan. J Kesehat Kusuma Husada. 2021;12(2):136–41.
Wahyuni EN, Nugroho PS. Hubungan Konsumsi Sayur dan Buah terhadap Gizi Kurang pada Remaja. Borneo Student Res. 2021;2(3):2038–44.
Rachmah S, Fatmawati A, Mawaddah N, Suhartanti I, Ariyanti FW, Prastya A, et al. Pengayaan Pengetahuan dan Pembiasaan Perilaku Melalui Pendidikan Kesehatan Pada Remaja Di Mojokerto. Berbakti J Pengabdi Kpd Masy. 2023;1(2):185–93.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Shelineroos Wananda Putri Sheline, Nur Hatijah, Mujayanto, Nuning Marina Pengge, Fahmi Hafid, Sarina Sariman

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.