The Relationship of Application Diverse Food Consumtion to Nutritional Status Student at MTs Al Hidayah Jenu Tuban
DOI:
https://doi.org/10.36568/jone.v1i2.146Keywords:
Diverse, Food, Consumtion, Nutritional status, StudentsAbstract
Adolescents are a vulnerable age group who are faced with nutritional problems, both undernutrition and over nutrition. One of the several prevention efforts that can be implemented to deal with this nutritional problem is by consuming a variety of foods. The aim of this study was to determine the relationship between the application of diverse food consumption and the nutritional status of students at MTs Al Hidayah Jenu Tuban. This type of observational analytic research uses a cross sectional approach, the number of samples is 50 respondents, the sampling technique uses proportional random sampling, the research time is October 2021 - January 2022 and statistical tests use the chi square test. Application of diverse food consumption that falls into the appropriate category (66%) and good nutritional status (66%). The statistical test results showed that there was a relationship between the application of various food consumption and nutritional status (p=0.000). There is a relationship between the application of the consumption of a variety of foods to nutritional status, so it is expected to be able to apply the consumption of a variety of foods in daily life in accordance with recommended portions.
References
Harjatmo TP, Par’i HM, Wiyono S. Penilaian Status Gizi. 2017;(1):1–14.
Hafiza D, Utmi A, Niriyah S. Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja Smp Ylpi Pekanbaru. Al-Asalmiya Nursing Jurnal Ilmu Keperawatan (Journal Nursing Science. 2021;9(2):86–96.
Jayaputra, Santoso BB, Jaya IKD. Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan untuk Mendukung Kemandirian Pangan dan Konsumsi Gizi Seimbang Rumah Tangga Petani Lahan Kering di Desa Gumantar Lombok Utara. Prosiding Pepadu 2021. 2021;3(November):473–82.
Woisiri SA, Mangalik G, Nugroho KPA. Survei Konsumsi Sayur dan Buah pada Remaja di SMA Negeri 5 Jayapura. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat. 2022;11(03):261–9.
Juniartha IGN, Darmayanti NPE. Gambaran Status Gizi Siswa Sekolah Menengah Pertama (Smp) Di Kuta, Bali. Coping: Community of Publishing in Nursing. 2020;8(2):133.
UNICEF. Analisis Lanskap Kelebihan Berat Badan & Obesitas di Indonesia. 01 Desember 2022 [Internet]. 2019;1–134.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Kementerian Kesehatan RI. 2019;1(1):1.
Sekti RM, Fayasari A. Edukasi Gizi dengan Media Audiovisual terhadap Pola Konsumsi Sayur Buah pada Remaja SMP di Jakarta Timur. Jurnal Ilmu Kesehatan. 2019;1(2):77–88.
Nur Azizah RR. Ketersediaan Pangan dengan Indikator Neraca Bahan Makanan untuk Meningkatkan Pangan di Kabupaten Tuban [Internet]. 2022.
Delfi S. Penerapan Prinsip Gizi Seimbang Terhadap Status Gizi Remaja Di Madrasah Aliyah Muhammadiyah. 2021;55.
Rahmadi Islam. Hubungan Penerapan Prinsip Gizi Seimbang Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Medan. [Internet]. 2018;(3):1–13.
Vidya Wiswamadanti. Tingkat Konsumsi Zat Gizi Dan Status Gizi Berdasarkan Persepsi Citra Tubuh Siswi Di Sma Negeri 8 Denpasar [Internet]. poltekkes kemenkes denpasar; 2022.
Agustina A, Sofyan, Fadhiela K. Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Proporsi Pengeluaran Pangan Dan Konsumsi Energi (Studi Kasus Pada Rumah Tangga Petani Peserta Program Desa Mandiri Pangan Di Kecamatan Indrapuri Kabupaten Aceh Besar). Agrisep. 2015;16(1):1–15.
Pratiwi S. Hubungan Pendidikan Ibu Dan Pendapatan Keluarga Dengan Status Gizi Balita Usia 12-59 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Landono Kecamatan Landono Kabupaten Konawe Selatan. Skripsi. 2021.
Wati SP. Hubungan Tingkat Pendidikan, Pengetahuan Ibu dan Pendapatan Orangtua dengan Status Gizi Anak Balita Usia 1-5 Tahun Di Desa Duwet Kecamatan Wonosari Kabupaten Klaten. Jurnal Fakultas Ilmu Kesehatan. 2018;1–20.
Diana TS, Hastono SP. Pengaruh Gaya Hidup terhadap Hipertensi pada Remaja : Literature Review. Faletehan Health Journal. 2023;10(2):169–77.
Widnatusifah E, Battung S, Bahar B, Jafar N, Amalia M. Gambaran Asupan Zat Gizi Dan Status Gizi Remaja Pengungsian Petobo Kota Palu. Jurnal Gizi Masyarakat Indonesia Jurnal Indonesia Community Nutrition. 2020;9(1):17–29.
Indriani Y, Amir M, Mirza I. Kebiasaan Makan Yang Berhubungan Dengan Kesehatan Reproduksi Remaja Putri Di Kabupaten Bogor. Jurnal Gizi dan Pangan. 2009;4(3):132.
Arfan I, Mauludina P, Ridha A. Faktor-faktor yang berhubungan dengan konsumsi buah dan sayur pada remaja SMP di Kota Pontianak (studi kasus pada SMP Muhammadiyah 1 dan SMP Muhammadiyah 2 Kota Pontianak). Jurnal Mahasiswa dan Penelitian Kesehatan. 2020;7(1):23–33.
Nisa SH. Role of parents relates to vegetable and fruit comsumption on students at Junior High School Hang Tuah 2 Jakarta. ARGIPA (Arsip Gizi dan Pangan). 2020;5(1):44–54.
Wiji RN, Fitri I. Strategi Edukasi Gizi Dan Efektivitas Media Poster Sebagai Implementasi Keluarga Sadar Gizi (Kadarzi). JOMIS (Journal Midwifery Sciences. 2020;4(2):28–38.
Menteri Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Pedoman Gizi Seimbang. 2014;1–96.
Putri NE, Andarini MY, Achmad S. Gambaran Status Gizi pada Balita di Puskesmas Karang Harja Bekasi Tahun 2019. Jurnal Riset Kedokteran. 2021;1(1):14–8.
Cahyaning, Rizky A. Hubungan Pola Konsumsi , Aktivitas Fisik dan Jumlah Uang Saku dengan Status Gizi pada Siswa SMP Negeri di Kota Malang Tahun 2019. Sport Science and Health. 2019;1(1):22–7.
Harahap NL, Lestari W, Manggabarani S. Hubungan Keberagaman Makanan, Makanan Jajanan dan Aktivitas Fisik dengan Status Gizi Remaja di Kabupaten Labuhan Batu. Nutrire Diaita. 2020;12(2):45–51.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Hafsah Amalia Fajar Syafriana, Annas Buanasita, Nuning Marina Pengge, Riezky Faisal Nugroho
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.