Description of Breakfast Habits, Nutritional Status and Level of Achievement of Al-Huda Madrasah Ibtidaiyah Kep uhbener Nganjuk District

Authors

  • Fika Nur Septianingtias Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Juliana Christyaningsih Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Annas Buanasita Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Nur Hatijah Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.36568/jone.v2i2.294

Keywords:

Breakfast Habits, Breakfast Intake, Nutritional Status, Learning Achievement Level

Abstract

Breakfast is very important for elementary school children because with breakfast, the nutritional needs for their activities while at school can be fulfilled, with the fulfillment of nutritional needs. The purpose is to know the description of breakfast habits, breakfast intake, nutritional status and level of learning achievement at MI Al-Huda Kepuh Bener, Nganjuk Regency. Research method is descriptive using a proportional random sampling technique. The way to collect data is by means of anthropometric measurements, interviews using questionnaires, food recall interviews 3 times breakfast, observation of odd semester student report cards. It was obtained data on nutritional status based on (BMI/Age) as many as (76.9%) students had good nutritional status, (66.7%) had sufficient breakfast habits, (38.5%) had a deficit energy consumption level weight, (56.3%) had a deficit consumption level of protein intake and as many as (89.7%) had a good level of academic achievement. Concluded that most students have normal nutritional status, students who have good breakfast habits but a deficit consumption level, students have a deficit consumption level but a good level of learning achievement. It is recommended for students to eat a balanced diet and get used to breakfast

References

Sabani, Fatmaridha. 2019. “Perkembangan Anak-Anak Selama Masa Sekolah Dasar (6-7 Tahun).”Didakta:JurnalKependidikan”8(2):89100.https://jurnaldidaktika.org/contents/article/view/71

Rumapea. 2016. “Gambaran Konsumsi Sarapan Pagi, Status Gizi dan Tingkat Prestasi Belajar Anak SD Negeri 124400 Pematangsiantar.” Universitas Sumatera Utara 00: 1–10.

Khomsan, 2004. “Pengaruh Sarapan Pagi Bagi Siswa Terhadap Status Gizi di SMP Al-Barokah Ngepung.” Jurnal Gizi Pangan: 1–14.

Maulina, Zakia. 2017. “Gambaran Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kebiasaan Sarapan Pagi Murid SDN 20 Kurao Pagang Kecamatan Nanggalo Kota Padang Tahun 2017.” : 1–56. Jurnal Ilmu Gizi

Fauzi, Luqman. 2011. “Gambaran Asupan Zat Gizi Makro dan Status Gizi Siswa SD Hulu Hilir Jambi.” Jurnal Sains Riset: 28–42.

Fauzan, Muhamad Ariq, Yesi Nurmalasari, dan Anggunan Anggunan. 2021. “Hubungan Status Gizi dengan Prestasi Belajar.” Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada 10(1): 105–11.

Hermawati. 2011. “Pengaruh Sarapan Pagi Terhadap Cara Belajar Anak Usia Sekolah di SDN Kabupaten Madiun.” Jurnal Kependidikan”: 9–55.

Permenkes, 2019. “Angka Kecukupan Gizi, 2019.” Journal of Chemical Information and Modeling 53(9): 1689–99.

Al-Faida, Nur. 2021. “Pengaruh Kebiasaan Sarapan Terhadap Konsentrasi Belajar Mahasiswa Stikes Persada Nabire Provinsi Papua.” Ikesma 17(2): 81

Laila, Suriatu, and Hidaya Akbar Altha. 2021. “Hubungan Sarapan Pagi dengan Tingkat Prestasi.” Jurnal Sains Riset 11(November): 768–76.

Sari, Ratna. 2019. “Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi, Aktifitas Fisik dan Body Image Dengan Panjang LILA Pada Remaja Putri di Manu Mranggen Demak.” Journal of Chemical Information and Modeling 53(9): 1689–99.

Yusuf, Mi’raj. 2018. “Gambaran Kebiasaan Sarapan Pagi, Status Gizi dan Prestasi Belajar Siswa SMP Negeri 2 Sinjau Utara Tahun 2018.” Jurnal Gizi Pangan: 1–83.

Alfan, E A. 2019. “Hubungan Antara Kalori Sarapan Terhadap Tingkat Konsentrasi Siswa SMP Wahid Hasyim Malang.” : 4–25.

Sulistyoningsih, 2017. “Gambaran Kebiasaan Sarapan Pagi dan Status Gizi SMP Negeri 5 Kabupaten Sumenep" : Media Publikasi Kesehatan. : 12–44.

Aprilia Tamitha Hoata. 2021. “Hubungan Kebiasaan Sarapan Pagi dan Status Gizi Terhadap Prestasi Program Studi Pendidikan Dokter, Fakultas Kedokteran, Universitas Udayana Sarapan Pagi dan Status Gizi Memiliki Banyak Manfaat Bagi Anak Usia Sekolah Untuk Memelihara Daya Tahan Tubuh Sehat.” 10(10): 104–10.

Pustika, Merlyana. 2015. “Hubungan Antara Asupan Energi dan Protein Dari Sarapan Pagi Dengan Prestasi Belajar Siswa di SD Negeri Sumber III Surakarta.” Jurnal Gizi dan Kesehatan

Ariyani, Desi. 2020. “Makro Pada Sarapan Pagi dan Status Gizi Murid Surau Gaandg Kecamaan Nanggalo Padang Tahun 2020" Tugas Akhir Oleh : Desri Indriani Jurusan Gizi Politeknik Kesehatan Kemenkes Padang Tahun 2020.

Hartriyanti, 2011. “Hubungan Status Gizi dengan Asupan Siswa Anak Sekolah Dasar.” : 6–17 Media Publikasi Kesehatan.

Bahri, Syaiful. 1994. “Prestasi Belajar dan Kompetensi Guru.” Surabaya: Usaha Nasional: 16.

Triyanti. 2005. “Hubungan Antara Kebiasaan Makan Padi dengan Prestasi Belajar pada Anak SD Kelas V Sekolah Dasar Negeri Citarum.” 23-34. Jurnal Ilmu Kesehatan

Monica, Sheila, Kelly Amalia, dan Merryana Adriani. 2019. “Hubungan Antara Kebiasaan Sarapan Dengan Status Gizi Pada Siswa SMP Negeri 5 Banyuwangi Relationship between Habits of Breakfast and Nutritional Status of Students in SMP Negeri 5 Banyuwangi.” : 212–17.

Binem, Eni Septiasa. 2020. “Gambaran Kebiasaan Sarapan Pagi,Status Gizi, dan Tingkat Prestasi.” Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada 2(1): 1–12.

Djamarah. 2002. “Hubungan Status Gizi dengan Tingkat Prestasi Anak Sekolah Dasar.” Jurnal Kesehatan dan Kedokteran (2002): 8–39 .

Fabiana. 2019. “Pengaruh Sarapan Pagi Terhadap Status Gizi Siswa SDN Kartika Kabupaten Sumenep.” Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat

Al-Faida, Nur. 2021. “Pengaruh Kebiasaan Sarapan Terhadap Konsentrasi Belajar Mahasiswa Stikes Persada Nabire Provinsi Papua.” Ikesma 17(2): 81

Downloads

Published

2024-05-03

How to Cite

Septianingtias, F. N., Christyaningsih, J., Buanasita, A., & Hatijah, N. (2024). Description of Breakfast Habits, Nutritional Status and Level of Achievement of Al-Huda Madrasah Ibtidaiyah Kep uhbener Nganjuk District. Journal of Nutrition Explorations, 2(2), 292–302. https://doi.org/10.36568/jone.v2i2.294

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3