Test of Acceptance and Potassium Pancake Levels of Red Bean Formulation as a Snack Alternative for Hypertension Pantients

Authors

  • Filisia Luna Andyana Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Juliana Christyaningsih Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Nurul Hindaryani Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya
  • Riezky Faisal Nugroho Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.36568/jone.v1i3.189

Keywords:

hypertension, pottasium, red beans, pancake

Abstract

According to the AKG (2019), the potassium requirement of adults is 4,700 mg. If a snack is given 10% of the requirement, then 470 mg is obtained per snack meal. To meet this need, an innovation of high-potassium snacks was carried out by formulating red beans in the form of flour into pancakes. The purpose of this study to determine the acceptability and potassium content of red bean pancake formulation as an alternative snack for people with hypertension. This study was an experiment on 4 different formulations with a ratio of wheat flour and red bean flour 100: 0 g, 85: 15 g, 70: 30 g, 50: 50 g, then tested for acceptability and tested for potassium levels. The highest acceptability test was in formulation 3 (PKM 3), which was 3.59 in the preferred category with a potassium content of 447.5 mg/100g. One serving of red bean pancake snack based on caloric needs obtained 80 grams for adult men with 358 mg of potassium and 67 grams for adult women with 300 mg of potassium. The highest acceptability test was in formulation 3 (PKM 3). One serving of red bean pancake snack can not meet the needs of potassium

References

Sudayasa, I. P., Rahman, M. F., Eso, A., Jamaluddin, J., Parawansah, P., Arimaswati, A., & Kholidha, A. N. 2020. Deteksi Dini Faktor Risiko Penyakit Tidak Menular Pada Masyarakat Desa Andepali Kecamatan Sampara Kabupaten Konawe. Journal of Community Engagement in Health, 3(1), 60-66.

Titaley, C. R., Que, B. J., de Lima, F., Hussein, A. L., Sara, L. S., Ohoiulun, A., ... & Natasian, O. G. 2021. Kegiatan Pengabdian Masyarakat di Pulau Saparua, Maluku: Persepsi dan Pengetahuan Kader Tentang Pos Pembinaan Terpadu Penyakit Tidak Menular. Molucca Medica, 75-86.

Tarigan, A. R., Lubis, Z., & Syarifah, S. 2018. Pengaruh pengetahuan, sikap dan dukungan keluarga terhadap diet hipertensi di desa Hulu Kecamatan Pancur Batu tahun 2016. Jurnal kesehatan, 11(1), 9-17.

Kemenkes RI., 2019. Hari Hipertensi Dunia 2019: “Know Your Number, Kendalikan Tekanan Darahmu dengan Cerdik”. P2PTM Kemenkes RI

Kementerian Kesehatan RI Badan Penelitian dan Pengembangan., 2018. Hasil Utama Riset Kesehatan Dasar, Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, pp. 1–100. Available at: http://www.depkes.go.id/resources/download/info-terkini/hasil-riskesdas2018.pdf

Susanti, M. R., Muwakhidah, S., & Wahyuni, S. 2017. Hubungan asupan natrium dan kalium dengan tekanan darah pada lansia di kelurahan Pajang (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Tulungnen, R. S. T. S., Sapulete, I. M., & Pangemanan, D. H. 2016. Hubungan kadar kalium dengan tekanan darah pada remaja di Kecamatan Bolangitang Barat Kabupaten Bolaang Mongondow Utara. JKK (Jurnal Kedokteran Klinik), 1(2), 037-045.

Supriyanti, F. M. T., Zackiyah, Z., & Rosniawati, F. 2018. Kacang Merah (Phaseolus vulgaris L.) Sebagai Sumber Kalium pada Fortifikasi Yoghurt. In Seminar Nasional Sains dan Pendidikan Sains XI Tahun 2018.

Direktorat Jendral Kesehatan Masyarakat, Direktorat Gizi Masyarakat. 2018. Tabel Komposisi Pangan Indonesia 2017. Jakarta: Kementrian Kesehatan RI

Siregar, L. N. S., Harum, N., & Rahmayuni. 2017. Pemanfaatan Tepung Kacang Merah Dan Salak Padang Sidimpuan (Salacca Sumatrana R.) Dalam Pembuatan Snack Bar. Jurnal Jom Faperta UR, 4(1), 1–14.

Lase, D. 2018. Uji Daya Terima Dan Kandungan Gizi Panada Dari Labu Siam (Sechium edule) dan Ikan Gabus (Ophiocphalus striatus). Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sumatera Utara Repositori Institusi USU. Medan

Asfi, W. M., Harun, N., & Zalfiatri, Y. 2017. Pemanfaatan tepung kacang merah dan pati sagu pada pembuatan crackers (Doctoral dissertation, Riau University).

Putri, S. 2017. Kajian Aktivitas Indeks Glikemik Brownies Kukus Substitusi Tepung Ubi Jalar Termodifikasi. Jurnal Kesehatan, 8(1), 18-29.

Hapsari, A. P. 2018. Pengaruh Proporsi Bahan Utama (Puree Kacang Merah Dan Tepung Terigu) Dengan Puree Ubi Madu Terhadap Sifat Organoleptik Kue Lumpur. Jurnal Tata Boga, 7(2).

Amir, Y., Sirajuddin, S., & Syam, A. 2018. Daya Terima Susu Bekatul Sebagai Pangan Fungsional. Hasanuddin Journal of Public Health, 1(1), 16-25.

Downloads

Published

2023-08-31

How to Cite

Andyana, F. L., Christyaningsih, J., Hindaryani, N., & Nugroho, R. F. (2023). Test of Acceptance and Potassium Pancake Levels of Red Bean Formulation as a Snack Alternative for Hypertension Pantients. Journal of Nutrition Explorations, 1(3), 117–126. https://doi.org/10.36568/jone.v1i3.189

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2