Effect of Balanced Nutrition Education using The Emodemo Method on Knowledge and Attitude of Obesity Adolescents at SMA Negeri 1 Krian Sidoarjo
DOI:
https://doi.org/10.36568/jone.v1i3.320Keywords:
balanced nutrition, emodemo, knowledge, AttitudeAbstract
Obesity is a condition of excessive accumulation of body fat tissue which will cause disease. Obesity can be defined as a result of overeating. This study aims to determine the effect of balanced nutrition education using the emodemo method on the knowledge and attitudes. This research is a quantitative Pre-Experimental with the type of pre-test and post-test One Group Design, data collection using questionnaires. The sample of this research is 34 respondents using Proportional Random Sampling technique. Statistical tests used the Wilcoxon Signed Runk Test to determine the effect before and after being given counseling using the emodemo method module game assembling donut rings on the level of knowledge and attitudes about balanced nutrition. The level of knowledge of obese adolescents by 8.8% increased to 85.3%. While the attitude level of obese adolescents was 82.4% increasing to 88.2%. There is an effect of balanced nutrition education using the emodemo method on the knowledge and attitudes of obese adolescents. Schools can provide healthy canteens that provide balanced nutritious meals for adolescents.
References
Agnesia, D. 2020. Peran Pendidikan Gizi Dalam Meningkatkan Pengetahuan, Sikap Dan Perilaku Gizi Seimbang Pada Remaja Di Sma Yasmu Kecamatan Manyar Kabupaten Gresik. Jurnal Akademik, 1(2), 64.
Aji, Rendi. 2018. Obesitas Pada Anak. Jurnal Obesitas, 4(1), 100-106.
Aritonang, I. 2009. Hubungan Intensitas Menonton Televisi dengan Asupan Energi dan Status Gizi Remaja. Prosiding Temu Ilmiah Kongres XIV Persagi.
Ayu, D., Primashanti, D., & Sidiartha, I. G. L. 2018. Protein Dan Lemak Dengan Angka Kecukupan Gizi Pada Anak Obesitas. Medicina, 49(2), 173–178.
Chen, F., Wang, Y., Shan, X., Cheng, H., Hou, D., Zhao, X., Wang, T., Zhao, D., & Mi, J. 2012. Association between Childhood Obesity and Metabolic Syndrome: Evidence from a Large Sample of Chinese Children and Adolescents.
Ghassani, L., Aruben, R. and Rahfiludin, M. 2016 "Gambaran Pengetahuan Sikap Dan Praktik Ibu Dalam Menyediakan Konsumsi Sayur Pada Anak Usia Sekolah Dasar Di Semarang Tahun 2016", Jurnal Kesehatan Masyarakat (e- Journal), 4(3), pp. 197-207.
Gifari, N., Nuzrina, R., Ronitawati, P., Sitoayu, L., & Kuswari, M. 2020. Edukasi Gizi Seimbang Dan Aktivitas Fisik Dalam Upaya Pencegahan Obesitas Remaja. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(1), 55.
Ginantasasi, R. (2011). Sikap. Jurusan Psikologi, 9–29.
Iwan, S., Supariasa, I. D. N., & Hadisuyitno, J. (2017). Pembelajaran Emo Demo Untuk Mahasiswa Jurusan Gizi. Global Alliance for Improved Nutrition.
Kemenkes RI. 2018. Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018. Kementrian Kesehatan RI, 53(9), 1689–1699.
Kurdanti, W., Suryani, I., Syamsiatun, N. H., Siwi, L. P., Adityanti, M. M., Mustikaningsih, D., & Sholihah, K. I. 2015. Faktor-faktor yang mempengaruhi kejadian obesitas pada remaja. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 11(4), 179.
Kussoy, K., Fatimawali.,Kapel, B., 2013. Prevalensi Obesitas Pada Remaja Di Kabupaten Minahasa. Jurnal E-Biomedik (Ebm), Volume 1, Nomor 2:981-985.
Meidiana, R., Simbolon, D., & Wahyudi, A. (2018). Pengaruh Edukasi melalui Media Audio Visual terhadap Pengetahuan dan Sikap Remaja Overweight. Jurnal Kesehatan, 9(3), 478.
Muyassaroh, Y., & Fatmayanti, A. (2021). Pengaruh Permainan Emo-Demo Atika ( aTi , Telur , Ikan ). 12(2), 222–228.
Naulia, R. P., Hendrawati, H., & Saudi, L. (2021). Pengaruh Edukasi Gizi Terhadap Pengetahuan dan Sikap Ibu dalam Pemenuhan Nutrisi Balita Stunting. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 10(02), 95–101.
Notoatmodjo. (2003). Metode Penelitian Teori dan Aplikasinya.Jakarta : PT. Raja Grafindo Persada.
Octaviany, F. F. 2021. GANBATTE CIMSA UNS sebagai Upaya Edukasi terkait Obesitas pada Masyarakat Daerah Gulon.
Purwanti, D., Suparji, & Nugroho, H. S. W. (2020). Metode Emo-Demo Merupakan Metode Efektif Dalam Perubahan Perilaku Pencegahan Dalam Pernikahan Dini Pada Remaja Putri. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes, 11, 101–106.
Safitri, N. R. D., & Fitranti, D. Y. (2016). Pengaruh Edukasi Gizi Dengan Ceramah Dan Booklet Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dan Sikap Gizi Remaja Overweight. Journal of Nutrition College, 5(4), 374–380.
Saputro, K. Z. (2018). Memahami Ciri dan Tugas Perkembangan Masa Remaja. Aplikasia: Jurnal Aplikasi Ilmu-Ilmu Agama, 17(1), 25.
Seventina, R. A. 2012. Hubungan Faktor-Faktor Risiko Dan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di Smpn 1 Kota Palembang Tahun 2012
Telisa, I., Hartati, Y., & Haripamilu, A. D. 2020. Faktor Risiko Terjadinya Obesitas Pada Remaja SMA. Faletehan Health Journal, 7(03), 124–131.
Widhayati, R. E. 2009. Efek Pendidikan Gizi Terhadap Perubahan Konsumsi Energi dan Indeks Masa Tubuh Pada Remaja Kelebihan Berat Badan. [Tesis]. Semarang: Ilmu Kedokteran. Universitas Diponegoro
Zakiyyah, M., Natalia, M. S., & Ekasari, T. (2020). Pengaruh Emo Demo Terhadap Pemberian Menu MP ASI Pada BADUTA The Influence Of Emo Demo Against Provision Of MP ASI Menu on BADUTA. Ilmiah Kebidanan, 7(1), 42–47.
Zaki, I. and Sari, H. P. 2019 'Edukasi Gizi Berbasis Media Sosial Meningkatkan Pengetahuan Dan Asupan Energi- Protein Remaja Putri Dengan Kurang Energi Kronik (Kek)', Gizi Indonesia, 42(2), p. 111.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Firda Amalia Pratiwi, Annas Buanasita, Juliana Christyaningsih, Nur Hatijah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.